Hoe vind je de beste CEO?

13 April 2023
door / in Agri

Als organisatie is het aannemen van de juiste CEO van essentieel belang. Een CEO moet de visie en strategie van het bedrijf begrijpen en uitvoeren om succesvol te zijn. Maar hoe vind je de beste CEO? Vanuit onze ervaring en expertise leggen we je hier uit hoe je het wervingsproces van een nieuwe CEO succesvol kan laten verlopen.

Zorg voor een duidelijke strategie en evaluatiemethode

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat de strategie van het bedrijf bepaald wordt door de mensen die het bedrijf leiden. Directeuren en executives die weten waar het bedrijf heen moet, hebben vaak de beste tools om het bedrijf daar te krijgen. 

Daarnaast is het gebruik van een evaluatiemethode cruciaal om de juiste CEO te vinden. Deze methode verbindt de strategische vraagstukken van het bedrijf met de individuele capaciteiten en prestaties van de professional. Hierbij moet gekeken worden naar integriteit en ethiek, teambuilding capaciteiten, uitvoering van taken, behaald aandeelhoudersrendement en persoonlijke gravitas. 

Kijk naar de toekomst en de toekomstige stakeholder

Vergeet ook niet om te kijken naar de match in het werken met een Raad van Commissarissen. Het is ook belangrijk om de huidige staat van het bedrijf te bepalen door middel van een assessment. Door te kijken naar waar het bedrijf staat ten opzichte van waar het wil staan, kan er een betere search worden uitgevoerd en kan de potentiële CEO een duidelijk beeld krijgen van de situatie waar hij/zij in zal stappen.

Om het wervingsproces te stroomlijnen, moet duidelijk worden gemaakt welke stakeholder het proces overneemt. Dit is vaak de Voorzitter van de Raad van Commissarissen of de huidige Directeur Grootaandeelhouder. Door te zorgen dat belangrijke stakeholders gehoord worden, maar er tegelijkertijd een duidelijke leider is in het proces, kan er gemakkelijker beslissingen worden genomen tijdens de zoektocht.

Houd een goed presterende CEO aan en leg ze langs elkaar

Het aanhouden van een goed presterende CEO is belangrijk, maar het is ook van belang om capabele, toekomstige opvolgers te binden aan het bedrijf. Bied deze potentiële Algemeen Directeuren inhoudelijke uitdagingen, ondersteuning en beloningen om ze aan te moedigen in het heden support te geven aan de huidige CEO en ze vast te houden voor de toekomst.

Ga op zoek naar eerlijke vergelijkende data voor toekomstige CEO-kandidaten. Dit kan gemakkelijk worden gedaan door te spreken met mensen waarmee de kandidaten hebben gewerkt, zoals een '450 graden assessment', waarbij ook de mensen waar de potentiële kandidaten eerder mee hebben gewerkt worden gesproken. Het is belangrijk om deze gegevens goed te beoordelen om te zorgen dat alle informatie klopt.

Let op bij het samenwerken met een Executive Search partner

Beoordeel executive search partners zorgvuldig om er zeker van te zijn dat ze begrijpen wat de opdracht van de Algemeen Directeur inhoudt, kennis hebben van de markt waarin het bedrijf opereert en beschikken over een solide bestand van kandidaten.

Zorg voor vertrouwen of put uit eigen bodem

Zorg voor vertrouwelijkheid van kandidaten tijdens het proces. Het kan voor algemeen directeuren een spannende ervaring zijn om deel te nemen aan een sollicitatieproces, vooral als ze al een baan hebben als CEO. Om die reden is het belangrijk om de vertrouwelijkheid en anonimiteit van de kandidaten te waarborgen tijdens het proces.

Integreer successieplanning in de bedrijfscultuur. Bij voorkeur zou je geen executive search bureau nodig moeten hebben, behalve in uitzonderlijke gevallen. Door een sterke cultuur te creëren van interne doorstroom, kun je maatregelen nemen zoals prestatieprikkels, vaardigheidsontwikkeling, coaching en mentoring van belangrijke spelers in het bedrijf. Dit vereist een actieve houding van de directeuren en CEO in het bedrijf om te werken aan een volle pipeline van kandidaten die zich kunnen en willen ontwikkelen tot de top van het bedrijf.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat geen enkele kandidaat perfect is voor de rol van CEO. Het doel van de zoektocht is om te begrijpen welke compromissen je moet sluiten tussen de sterke en zwakke punten van de kandidaat, en om ervoor te zorgen dat de zwakke punten van de kandidaat niet kritisch zijn voor het bedrijf. Immers, de toekomst van het bedrijf hangt af van de juiste match.

 

Agri, Food & Feed Recruitment en Executive Search is dé specialist in executive search, interim invulling en werving en selectie voor familiebedrijven en investeringsmaatschappijen. Meer informatie? Neem dan direct contact op met Kimberley Pérukel. 

Wat wordt uw volgende stap?

Bekijk onze vacatures Lees meer over ons