Wat doet een Supply Chain Manager?

31 October 2022
door / in

FUNCTIEOMSCHRIJVING

Een Supply Chain Manager is iemand die eindverantwoordelijk is voor een supply chain. De supply chain (productieketen) is in het kort de keten van goederen en diensten. Een Supply Chain Manager kan dus werken in elke branche waar er sprake is van goederenstromen van leverancier tot eindklant. Maar wat is supply chain management precies? Wat doet een Supply Chain Manager en wat zijn zijn of haar taken? En niet onbelangrijk: wat verdient een Supply Chain Manager?

Wat is Supply Chain Management?

Supply chain management wordt gebruikt om de stromen tussen de verschillende schakels rondom een organisatie te beheren en te verbeteren. Het gaat hier om het strategisch coördineren van toeleverketens waarbij goed samenwerken met partners (zowel binnen als buiten de keten) nodig is.

Wat doet een Supply Chain Manager?

Een Supply Chain Manager heeft een logistieke functie en is verantwoordelijk voor een zo efficiënt mogelijke supply chain. Dit doet hij of zij door alle processen binnen de keten constant te analyseren om erachter te komen waar deze mogelijk kunnen worden verbeterd.

Dit houdt bijvoorbeeld in dat een Supply Chain Manager zich bezighoudt met:

 • Het vergelijken van verschillende leveranciers

 • Onderhouden van relaties van externe partijen

 • Het voorspellen van de vraag naar producten

 • Het in de gaten houden van de markt en haar ontwikkelingen

Het uiteindelijke hoofddoel is altijd om producten te leveren van de beste kwaliteit, maar op een zo (kosten)efficiënt mogelijke manier. Een Supply Chain Manager kan werken in elke branche waar er sprake is van goederenstromen van leverancier tot eindklant.

Takenpakket van een Supply Chain Manager

Het precieze takenpakket van een Supply Chain Manager is afhankelijk van de productieketen waarbinnen hij of zij werkzaam is. Over het algemeen gaat het om de volgende taken:

 • Analyseren van de markt en voorspellen van toekomstige vraag

 • Vergelijken van verschillende leveranciers

 • Verbeteren van de samenwerking tussen alle verschillende afdelingen

 • Invoeren van nieuwe technologieën

 • Planningen maken en beheren

 • Onderhouden van contact tussen medewerkers en externe partijen

Een veelzijdige, logistieke functie dus waarbij men zich bezighoudt met allerlei verschillende zaken zoals inkoop, productie, planning, klantenservice, kwaliteitsbeheer, en marketing.

Competenties van een Supply Chain Manager

De Supply Chain Manager is dus nauw betrokken bij bijna elke fase van de totstandkoming van het eindproduct. Ook is hij of zij vaak betrokken bij opdrachten die zich tot buiten de grenzen uitstrekken. Om deze redenen zijn de volgende competenties essentieel voor deze functie:

 • Goede onderhandelingsvaardigheden 

 • Relatiemanagement

 • Besluitvaardig

 • Leiderschap

 • Onderhandelen 

 • Plannen

Het salaris van een Supply Chain Manager in 2022

Het is dus een beroep met veel verantwoordelijkheden, en dat zien we ook terug in het salaris. Het gemiddelde salaris voor een Supply Chain Manager ligt in 2022 rond de € 5700 bruto per maand.

Het salaris voor een starter ligt meestal ergens tussen de € 2500 en € 3000 bruto per maand ligt. Het salaris kan oplopen tot wel € 9000 bruto per maand. De hoogte van het salaris niet alleen bepaald door ervaring maar ook door bijvoorbeeld de omvang van de supply chain. Hoe groter deze namelijk is, des te meer verantwoordelijkheid de Supply Chain Manager zal hebben.

Op zoek naar een Supply Chain Manager vacature?

Ben je op zoek naar Supply Chain Manager vacatures? Je kunt alle huidige openstaande vacatures voor deze functie en die van Supply Chain Director vinden via de links hieronder:

Op zoek naar een Supply Chain Manager? 

AFF Recruitment is als nichebureau gespecialiseerd in het vinden en verbinden van professionals en bedrijven in de voedingsmiddelen-, diervoeder- en agri-industrie. In deze sector helpt AFF Recruitment u om de beste professionals te vinden. Op zoek naar een Supply Chain Manager of Supply Chain Director? Neem dan vandaag nog contact op.

Wat wordt uw volgende stap?

Bekijk onze vacatures Lees meer over ons