6 tips om op te vallen op LinkedIn in 2023

12 April 2023
door / in Agri

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, ben je waarschijnlijk te vinden op LinkedIn. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je opvalt tussen alle andere profielen? Je hebt een profiel nodig dat de aandacht trekt van de professionals in jouw branche en recruiters met interessante aanbiedingen. Hieronder vind je 6 tips om jouw LinkedIn-profiel op te laten vallen!

Tip 1: Kies een goede profielfoto

Je profielfoto is je visitekaartje op LinkedIn en de eerste indruk telt! Een pakkende foto zorgt ervoor dat je zichtbaarder bent in de eindeloze feed. Waar moet je op letten bij het kiezen of maken van je LinkedIn-profielfoto?

  • Zorg ervoor dat je foto actueel is en dat je gezicht goed zichtbaar is.
  • Kies voor een neutrale achtergrond die niet de aandacht wegneemt.
  • Zorg voor goede belichting.
  • Zorg dat de foto van goede kwaliteit is. Het hoeft niet per se professioneel te zijn, de nieuwste smartphones maken prima foto's!
  • Kies een foto die geschikt is voor LinkedIn. Een vakantiefoto is bijvoorbeeld niet zo'n goed idee.

Tip 2: Voeg een banner toe aan je profiel

De banner is het tweede visuele element bovenaan je profielpagina. Hiermee trek je de aandacht en kun je iets laten zien over jezelf. Met een goede achtergrondfoto valt je pagina op voor potentiële werkgevers. Op je smartphone staat je profielfoto in het midden en op je laptop of desktop aan de linkerkant. Als je tekst wil toevoegen op je banner, plaats deze daarom aan de rechterkant.

Tip 3: Schrijf een kopregel die meer is dan alleen een functietitel

Een goede LinkedIn headline is onmisbaar! Het is het element waarmee jij het meest op kunt vallen in de LinkedIn-feed wanneer je zelf een bericht plaatst of op een post van iemand reageert. Er is geen regel die zegt dat de beschrijving bovenaan je profielpagina alleen een functietitel hoeft te zijn. Gebruik de ruimte om iets meer te vertellen over wat jou uniek maakt en wat je drijft. Communiceer helder en duidelijk wat je doet en wat je expertise is. Probeer geen open deuren in te trappen en gebruik relevante zoektermen. Emoji’s zorgen er ook voor dat jouw profiel meer opvalt!

Tip 4: Laat een sterke indruk achter met een krachtige samenvatting

Een belangrijke tip die we je willen meegeven over de LinkedIn samenvatting is dat je er zeker één moet hebben. De samenvatting biedt namelijk dé gelegenheid om je eigen verhaal te vertellen. Maak hierbij niet alleen een lijst van je vaardigheden, maar vertel ook waarom deze vaardigheden van belang zijn en hoe deze van meerwaarde kunnen zijn voor een organisatie. Focus hierbij vooral op wat jij voor anderen kunt betekenen.

 

Enkele tips om je LinkedIn samenvatting extra te laten opvallen:

✓ Spreek de bezoeker van je profiel direct aan. Vermijd daarbij de zin "Ik ben een event medewerker en ben gespecialiseerd in bruiloften" en vervang deze door "Ben je op zoek naar een event medewerker die huwelijksparen de allermooiste dag van hun leven kan laten beleven? Dan ben je bij mij aan het juiste adres.".

✓ Schrijf altijd in de eerste persoon en nooit in de derde persoon, aangezien dit veel persoonlijker overkomt. Gebruik daarom "Ik ben ambitieus..." in plaats van "Marjolein is ambitieus...".

✓ Gebruik voldoende witruimte om de leesbaarheid van je samenvatting te verbeteren. Maak daarbij gebruik van opsommingstekens of bullets om scannend lezen mogelijk te maken.

✓ Denk aan zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden. Als je bijvoorbeeld een tekstschrijver bent, vermeld dan ook de term "copywriter"!

✓ Sluit af met een call to action en zorg ervoor dat je contactgegevens up-to-date zijn.

 

Tip 5: Optimaal gebruikmaken van de functies van LinkedIn

LinkedIn wordt gebruikt om je talenten en professionele vaardigheden te laten zien. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het platform het gemakkelijk maakt om dit te doen met de vele functies die het biedt. De volgende functies mogen niet over het hoofd worden gezien:

Werkervaring
Vat voor elke functie die je hebt gehad je verantwoordelijkheden kort samen, maar leg de nadruk op je motivaties en de resultaten die je hebt behaald. Focus op het vertellen van een verhaal en som niet alleen je taken op.

Voorbeelden van je werk
LinkedIn biedt de mogelijkheid om voorbeelden van je werk toe te voegen. Maak hier creatief gebruik van. Hoewel dit voor sommige beroepen meer voor de hand ligt, vooral in het digitale veld, mag dit geen obstakel zijn als je een meer praktisch beroep hebt. Ben je bijvoorbeeld een kok? Waarom zou je dan geen foto's van je creaties laten zien? Ongeacht je beroep, kies projecten waar je het meest trots op bent, om te laten zien wat je kunt en waar je trots op bent.

Aanbevelingen
In tegenstelling tot de rest van je LinkedIn-profiel zijn aanbevelingen een vorm van sociaal bewijs die door anderen in je netwerk zijn geschreven. Ze geven inzicht in wie je bent en wat je kunt vanuit het perspectief van anderen. Heb je ergens gewerkt waar ze erg tevreden waren over je prestaties? Vergeet dan niet om om een aanbeveling te vragen!

Tip 6: Zoek je een baan? Activeer de functie 'open voor werk' op LinkedIn

Wanneer je op zoek bent naar een (nieuwe) baan, is het nuttig om recruiters en je netwerk hiervan op de hoogte te stellen. Met de 'open voor werk' functie op LinkedIn kun je dit op een gemakkelijke manier doen en tegelijkertijd controle houden over wie hiervan op de hoogte is. Hierbij hoe je dat doet:

✓ Ga naar je LinkedIn profiel

✓ Klik in je profiel op de blauwe knop met de tekst 'Beschikbaar'

✓ Kies de optie 'Nieuwe baan vinden'

✓ Vervolgens kun je selecteren wie kan zien dat je beschikbaar bent voor carrièrekansen: je hele netwerk of alleen recruiters. Hiermee kun je voorkomen dat je huidige manager op de hoogte is van je zoektocht, maar wel de aandacht trekken van recruiters die je verder kunnen helpen in je carrière.

 

Agri, Food & Feed Recruitment en Executive Search is dé specialist in executive search, interim invulling en werving en selectie voor familiebedrijven en investeringsmaatschappijen. Meer informatie? Neem dan direct contact op met Kimberley Pérukel. 

Wat wordt uw volgende stap?

Bekijk onze vacatures Lees meer over ons