Hoe schrijf je een goede vacature tekst? Met deze tips!

14 April 2023
door / in Agri

Het schrijven van een goede vacaturetekst is van cruciaal belang om geschikte kandidaten aan te trekken. Bij het lezen van vacatures valt echter vaak nog ruimte voor verbetering op. Om ervoor te zorgen dat ook jij in staat bent om een goede vacaturetekst te schrijven, hebben we de beste tips voor je op een rijtje gezet.

Kies een duidelijke vacaturetitel

Een goede vacaturetitel bevat een duidelijke functienaam. Zorg ervoor dat een kandidaat bij het zien van de titel direct kan bepalen waarom het om een interessante baan gaat. Vermijd interne termen en kies voor een functienaam waarop kandidaten zoeken. Een onduidelijke vacaturetitel zorgt ervoor dat de rest van je vacature niet eens gelezen wordt.

Vertel direct waarom het een leuke baan is

Kandidaten willen weten waarom zij op je vacature zouden moeten solliciteren. Begin de vacaturetekst dan ook met het uitleggen van wat de baan leuk en uitdagend maakt. Verplaats jezelf daarbij in wat een kandidaat in een baan aantrekt, bijvoorbeeld verantwoordelijkheid, afwisseling of contact met klanten.

Maak de werkzaamheden concreet

Beschrijf zo concreet mogelijk wat de functie inhoudt. Hoe ziet een werkdag eruit en wat willen jullie op de langere termijn bereiken? De functiebeschrijving is het belangrijkste onderdeel van je vacature, omdat dit is wat de kandidaat moet gaan doen. Wees hierin altijd eerlijk. Een baan mooier voordoen dan die is, zal ertoe leiden dat jouw net gevonden werknemer snel weer vertrekt. Eerlijkheid over de functie trekt de juiste kandidaten aan.

Wat maakt jou een goede werkgever?

Als de werkzoekende weet wat voor baan je te bieden hebt, is het moment daar om te vertellen wat jou nou een goede werkgever maakt. Wat bied jij je werknemers? Bijvoorbeeld een fijne werksfeer, mogelijkheid tot flexibel indelen van werktijden of doorgroeimogelijkheden? Wees ook hierin concreet.

Benoem de arbeidsvoorwaarden

Wat zijn de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden? Een salarisindicatie vinden werkzoekenden erg fijn om te weten, maar ontbreekt vaak. Door dat wel te benoemen, kun je je dus al snel onderscheiden.

Beperk de functie-eisen

Bij het opstellen van de functie-eisen is het van belang om je te beperken tot de belangrijkste criteria en geen lange lijst op te stellen. Een teveel aan eisen kan sollicitanten afschrikken. Door het beperken van de functie-eisen creëer je niet alleen een aantrekkelijke vacaturetekst om personeel te werven, maar helpt het ook bij het selecteren van geschikte kandidaten.

Sluit af met een oproep om te solliciteren

Een goede afsluiter van de vacaturetekst moet uitnodigend zijn en aansporen tot solliciteren. Het is daarbij van belang om de sollicitatietermijn te vermelden, zodat kandidaten weten wanneer ze kunnen solliciteren. Ook is het verstandig om kandidaten uit te nodigen om vragen te stellen en de naam van de contactpersoon te noemen. Door deze zaken in de vacaturetekst te vermelden, vergroot je de kans op meer reacties op de vacature.

Schrijf een goede vacaturetekst

Met behulp van deze tips is het tijd om een goede vacaturetekst op te stellen of bestaande vacatures kritisch te bekijken. Bij iedere vacature is het van belang om stil te staan bij bovenstaande punten en de checklist af te gaan. Daarnaast is het aan te raden om tijdens sollicitatiegesprekken te vragen wat kandidaten aanspreekt in de vacature. Dit geeft waardevolle informatie over hoe je een goede vacaturetekst kunt schrijven. Wij wensen je veel succes met het opstellen van goede vacatureteksten!


Agri, Food & Feed Recruitment en Executive Search is dé specialist in executive search, interim invulling en werving en selectie voor familiebedrijven en investeringsmaatschappijen. Meer informatie? Neem dan direct contact op met Kimberley Pérukel.

 

Wat wordt uw volgende stap?

Bekijk onze vacatures Lees meer over ons