Familiebedrijf vs Private Equity: welk type werkgever past bij jou?

06 September 2021
door / in Agri

Lange tijd waren private equity fondsen en familiebedrijven als water en vuur

De private equity-fondsen waren de slechteriken, zeiden de familiebedrijven. Gezien als de Gordon Gekko's ("Greed is Good") van de AgriFood wereld. Familiebedrijven, aan de andere kant, waren complex, traag en rijp voor efficiëntie verhogingen. In 2020 is het verschil tussen beide modellen minder groot dan dat het ooit was én zijn beide typen bedrijven zeer interessant om voor te werken.

Private Equity brengt strategische beslissingen, ambities en een fris perspectief, terwijl familiebedrijven kijken naar hun positie in de markt, de lange termijn mogelijkheden en vaak sterke banden hebben met hun werknemers.

In je zoektocht naar een nieuwe baan kan je voor de keuze komen te staan: wil ik werken voor een bedrijf dat in handen is van een familie of van een investeringsmaatschappij?

1. Hoe ziet het dagelijks leiderschap eruit?

Een logische vraag die je moet stellen wanneer je opgaat voor een nieuwe rol is hoe het dagelijks leiderschap eruit ziet. Wie is waar verantwoordelijk voor? Hoeveel ruimte is er voor eigen input? Hoe zien de rapportagelijnen eruit? Hierbij maakt het eigenlijk geen verschil hoe het eigenaarschap van het bedrijf eruit ziet. Wat je probeert te onderzoeken is hoe het bedrijf functioneert en of deze vorm van leiderschap past bij jou als professional.

2. Wat zijn de strategische plannen van de eigenaar (en past dit bij jouw visie)?

Zoveel bedrijven, zoveel visies! Het plan voor de komende jaren geeft jou als professional behoorlijk veel inzicht in wat er gedaan moet worden (en geeft gespreksstof over hoe de eigenaar en jijzelf denken daar te kunnen komen). Het kan zijn dat er nieuwe markten geopend moeten worden, dat er nieuwe producten en innovatie moet komen. Het kan ook zijn dat er gesaneerd moet worden. Of misschien wil de eigenaar wel op relatief korte termijn verkopen en ligt er een uitdaging op het zoeken van een nieuwe eigenaar en het rondmaken van de uiteindelijke deal.

Het kan zijn dat de eigenaar van een bedrijf niet meteen in het eerste gesprek al zijn of haar kaarten op tafel kan leggen, maar wanneer je verder in de procedure komt zijn dit cruciale punten om met elkaar te bespreken. In een latere fase van het interview proces kan het zijn dat de eigenaar (familiebedrijf of private equity partij) je vraagt om een non-disclosure agreement (NDA) te tekenen om te zorgen dat de toekomstige plannen niet uitlekken bij de concurrentie.

3. Hoe is je band met je direct leidinggevende?

In 2004 was het de een simpele vraag die voorspelde dat George W. Bush de verkiezingen zou winnen boven Mitt Romney. De vraag die de pollers het publiek stelden was: "Who would you rather have a beer with?"

In mijn opinie hoeft je toekomstig leidinggevende niet perse degene te zijn met wie je het liefst een biertje drinkt na het werk. Het moet wel degene zijn met wie je het eens bent op het gebied van stijl en visie én degene zijn met wie je het af en toe oneens moet kunnen zijn. In een samenwerking ga je het op een bepaald punt zeker met elkaar oneens zijn. Hoe kom je hier dan uit?

Neem de tijd om elkaar te leren kennen en probeer in het interview proces ook een informeel moment (hapje eten, samen een wandeling maken) in te plannen. Dit zijn de momenten waarop je andere vragen kan stellen aan elkaar en beide spontaner zal reageren dan wanneer je elkaar alleen maar onder de tl-buizen spreekt.

Conclusie

Het is altijd spannend om een nieuwe baan aan te nemen en binnen te stappen in een nieuw bedrijf. Hoewel er verschillen zijn in werkwijzen en visies tussen de verschillende soorten eigenaarschap zitten er net zoveel verschillen tussen investeringsmaatschappijen en familiebedrijven zelf.

Zoals in iedere zoektocht naar een nieuwe baan is het daarom belangrijk dat je je due dilligence doet, onder de huid probeert te komen van je leidinggevende en de tijd neemt om elkaar en het bedrijf goed te leren kennen. Wanneer je begrijpt wat het bedrijf en jijzelf van elkaar verwachten kan je een geïnformeerde beslissing maken over welk bedrijf het beste bij jou past.

Agri, Food & Feed Recruitment en Executive Search is dé specialist in executive search, interim invulling en werving en selectie voor familiebedrijven en investeringsmaatschappijen. Meer informatie? Neem dan direct contact op met Kimberley Pérukel. 

Wat wordt uw volgende stap?

Bekijk onze vacatures Lees meer over ons