Van Plant Manager naar Operations Director

21 September 2020
door Kimberley Pérukel / in

Je kan op verschillende manieren doorgroeien naar een rol als Operations Director.

De traditionele manier betekende dat je vanaf een functie als Teamleider op de vloer verder groeide naar Productie Manager en uiteindelijk de stap maakte naar een rol als Plant Manager, waar diverse andere disciplines ook aan je gingen rapporteren.

Tegenwoordig is het voor de nieuwe generatie Plant Managers zelfs mogelijk om via een Continuous Improvement rol de stap te maken naar Plant Management.

Maar bij het hebben van de eindverantwoordelijkheid over die ene fabriek kan het na een tijdje gaan knagen; wanneer krijg je die multiple site verantwoordelijkheid en hoe wordt je Operations Director?

Wanneer je kijkt naar open vacatures zal je zien dat er vaak in het profiel van Operations Director rollen al gevraagd wordt naar ervaring met het aansturen van meerdere fabrieken. Dit is omdat je in een rol als Operations Director niet meer rechtstreeks verantwoordelijk bent voor de fabrieken, maar een meer strategische rol hebt waarbij je de Plant Managers aanstuurt. Zie het als een nieuwe stap, waarin je opnieuw moet leren om managers te managen – hoewel je die stap eerder in je carrière waarschijnlijk al eerder hebt gemaakt.

Dit kan lastig zijn, want: wanneer ben je klaar voor deze stap? Het kan zijn dat je als professional zelf voelt dat dit het juiste moment is, maar dat je de kans niet krijgt aangeboden. Omdat jouw werkgever niet meerdere fabrieken heeft of geen rol als Operations Director heeft, of omdat de buitenwereld je die verantwoordelijkheid niet wil geven. Hierbij drie tips om te laten zien dat jij klaar bent voor een rol als Operations Director in de voedselindustrie.

1. Begin niet (te) groot

Als je niet eerder op afstand hebt aangestuurd in een rol als Operations Director kan je mensen gemakkelijker overhalen dat deze verantwoordelijkheid bij je past als je kleine stappen maakt richting je einddoel. Denk hierbij aan het aansturen van een Joint Venture of een Warehouse naast je eigen plant. Of solliciteer op Operations Director vacatures die niet veel groter zijn dan jouw huidige plant. Als je nu 100fte aanstuurt, kijk dan naar rollen waarbij de fabrieken van ongeveer dezelfde grootte of kleiner zijn, in plaats van meteen de stap te willen maken naar het aansturen van vijf fabrieken van 1000fte per stuk.

2. Kijk naar de waarde die je brengt

Oke, je hebt niet eerder een rol als Operations Director gehad. Maar waarom ben jij dan toch geknipt voor deze vacature? Dat kan op heel veel manieren zijn. Bijvoorbeeld omdat jij fantastische resultaten hebt gehaald op de problematiek waar deze fabrieken mee worstelen, of omdat je ervaring hebt in hun productgroep. Probeer erachter te komen wat er speelt en wat er echt belangrijk is voor de werkgever. Door daar op in te spelen wordt wat je niet hebt/meebrengt minder belangrijk.

3. Geef niet op

Ook al wordt je afgewezen voor een interne of externe rol, blijf volhouden. Zeker als je buiten je huidige werkgever gaat kijken kan het best even duren voordat je de juiste match hebt gevonden met een nieuw bedrijf. Laat dat je niet tegenhouden, een echte klik met een werkgever is zeer persoonlijk en het is helemaal niet gek dat je dit niet met iedereen hebt.

Al en al kan het lastig zijn om de eerste stap te zetten van Plant Manager naar Operations Director. En dan kan het ook nog zo zijn dat de rol minder bij je past – sommige professionals komen er vervolgens achter dat hun hart toch meer ligt in de fabriek. Maar hopelijk helpen deze tips je om de stappen te maken die je wil maken. Voor alle Operations Director vacatures van Agri, Food & Feed kijk je hier. Natuurlijk kan je je ook altijd aanmelden om op de hoogte te blijven van onze vacatures voor multiple-site Operations Directors.

Wat wordt uw volgende stap?

Bekijk onze vacatures Lees meer over ons