Operations Director: functieomschrijving, takenpakket en recruitment

25 February 2022
door / in Agri

Functieomschrijving

De Operations Director of Chief Operating Officer (COO) zorgt ervoor dat het deel van het productieproces dat waarde toevoegt (operations) efficiënt verloopt, om de winst van het bedrijf te maximaliseren.

Samen met de Managing Director is de Operations Director daarnaast verantwoordelijk voor de groei en ontwikkeling van het bedrijf en het uitdragen van de bedrijfsvisie. De Operations Director is onderdeel van de Raad van Bestuur of het Executive Comittee.

Takenpakket Operations Director

Operations Directors zijn werkzaam bij bedrijven met een operationsafdeling van een redelijke omvang, zoals bedrijven in de AgriFoodbranche. De Operations Director verlicht de werkbelasting van de Managing Director en vult deze waar mogelijk aan op het gebied van managementstijl, -kennis en -ervaring. Of de COO een meer uitvoerende of een meer aansturende rol inneemt, is bedrijfsafhankelijk.

Tot de taken van de Operations Director kunnen onder andere behoren:

 • Leidinggeven aan het operationele team en de productiequota beheren
 • De markt en concurrentie bestuderen om tot een succesvolle bedrijfsstrategie te komen
 • Plannen ontwikkelen om kernprestatie-indicatoren te verbeteren en maximale winst te behalen voor de stakeholders van het bedrijf
 • De kwaliteit van de dienstverlening of productie bewaken en de productiesystemen optimaliseren
 • Samen met de directie doelstellingen formuleren voor optimale groei en ontwikkeling van het bedrijf
 • Leiding geven aan veranderprocessen zoals een reorganisatie, schaalvergroting of uitbreiding naar een naburige markt
 • Inefficiënte processen stroomlijnen door middel van Lean Six Sigma, Continuous Improvement, TPM, Kaizen, 5S en vergelijkbare verbetermethodieken
 • Rapporteren aan de CEO en de Raad van Bestuur over de bedrijfsactiviteiten en operationele prestaties

Competenties Operations Director

Hoewel er geen specifieke opleiding bestaat voor de functie van Operations Director, zijn de meeste COO’s hbo- of wo-opgeleid op het gebied van Economie, Marketing, Management en Recht. Een aanvullend MBA-diploma wordt op de arbeidsmarkt gezien als een meerwaarde.

Voor deze C-level functie is inzicht in de operationele procedures op ieder niveau van de organisatie van het grootste belang. Daarnaast zijn ruime branche-ervaring in een leiderschapspositie en HR-ervaring vereist.

Om te werken als Operations Director voor een bedrijf dient een kandidaat bovendien kennis te hebben van de markt waarin het bedrijf opereert, de operationele eisen en de structuur van het bedrijf. Voor Operations Managers in de Foodbranche is kennis van de HACCP-richtlijnen noodzakelijk.

Competentieprofiel Operations Director

 • Goed ontwikkelde leiderschapsvaardigheden
 • Organisatorisch en analytisch sterk
 • In het bezit van coördinerende en coachende kwaliteiten
 • Budget- en datagericht
 • Innovatief
 • Communicatief vaardig
 • In staat om medewerkers te motiveren en de bedrijfsvisie over te brengen

Recruitment op directieniveau

Met name voor functies op directieniveau is het van belang dat een bedrijf de juiste kandidaat werft. Dit heeft immers grote impact op de bedrijfsstrategie en het operationeel en commercieel succes van de onderneming. Om een vacature op directeursniveau succesvol in te vullen, kan een bedrijf ervoor kiezen zich te beroepen op de expertise van een gespecialiseerd Executive Searchbureau.

Als nichebureau met kennis van de AgriFoodmarkt is AFF Recruitment bekend met alle foodbedrijven in Nederland en de uitdagingen waar deze bedrijven en haar professionals mee te maken krijgen. Daardoor is AFF Recruitment in staat om bedrijven en professionals in de voedingsmiddelen-, diervoeder- en agri-industrie van Europa succesvol te verbinden.

Neem contact op voor meer informatie over wat AFF Recruitment kan betekenen in de zoektocht naar een ervaren kandidaat voor uw COO-vacature of lees meer over onze ervaring in Operations.

Wat wordt uw volgende stap?

Bekijk onze vacatures Lees meer over ons