Dit zijn de kwalificaties die de beste Plant Manager moet hebben

03 January 2022
door / in Agri

Functieprofiel Plant Manager

Functieomschrijving

Een Plant Manager houdt toezicht op en is verantwoordelijk voor alle plantprocessen binnen een fabriek of productiefaciliteit (plant). Een Plant Manager stuurt productiemedewerkers aan en zorgt er daarnaast voor dat de bedrijfsdoelstellingen op een kosteneffectieve manier worden bereikt, in overeenstemming met de wettelijke vereisten. Ook analyseert de Plant Manager bestaande procestechnieken en productiemethoden, om knelpunten in de productieactiviteiten te lokaliseren en naar aanleiding daarvan verbeteringen te implementeren.

 

Werkzaamheden Plant Manager

Plant Managers zijn werkzaam bij bedrijven waar sprake is van een fysieke productie (of verpakking) van goederen in productiefaciliteiten, zoals bedrijven in de voedingsmiddelen-, diervoeder- en agri-industrie.

Plant Managers werken samen met het personeel dat rechtstreeks betrokken is bij de productie, zoals procesoperators, logistiek medewerkers en werktuigbouwkundig monteurs. Voor de implementatie van innovaties is er bovendien contact met de Research- & Developmentafdeling. De Plant Manager rapporteert aan het (operationeel) managementteam of de directie.

Tot de werkzaamheden die een Plant Manager uitvoert behoren:

 • Toezicht houden op de dagelijkse activiteiten in de productiefaciliteit
 • Productiemedewerkers aansturen en zorgen voor een efficiënte inzet van personeel
 • Efficiëntie van het productieproces optimaliseren en productiecijfers analyseren
 • Kwaliteit van de goederen testen en bewaken
 • Budgetten beheren om budgetdoelstellingen te behalen
 • Zorgen voor de borging van de veiligheids- en milieunormen binnen de productiefaciliteit
 • Operaties voor de verwerkingsinstallatie aansturen en coördineren
 • Verbeterprocessen leiden en vervolgens de implementatie van verbeteringen faciliteren
 • Productie- en prestatierapporten opstellen en presenteren aan het management

 

Opleiding en kwalificaties

Hbo-opleidingen en universitaire studies in de technische of bedrijfskundige richting bieden een geschikte basis voor deze functie. Plant Managers hebben vaak een opleiding afgerond in Bestuurskunde, Levensmiddelentechnologie, Werktuigbouwkunde of Chemische Technologie, maar dit is afhankelijk van de branche waarin zij werkzaam zijn. Ook is het mogelijk om een vakopleiding tot Plant Manager te volgen.

Een Plant Manager dient vakinhoudelijke kennis van en ervaring te hebben met financieel management, procestechnologie en -optimalisatie, verandermanagement en verbetermethodieken zoals Lean Management en Six Sigma, logistieke processen en de actuele veiligheids-, kwaliteits- en milieueisen.

Verder is het onder andere van belang dat een kandidaat:

 • Leiderschap toont (gezien het leidinggevend karakter van de functie)
 • Een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft
 • In het bezit is van goede plan- en organisatievaardigheden
 • In staat is om taken te delegeren en tegelijkertijd het overzicht te behouden
 • Inzicht heeft in het productieproces
 • Gericht is op Innovatie
 • In staat om communicatieproblemen in de productiefaciliteit te herkennen en op te lossen

 

Recruitment en Executive Search Plant Manager

Om de meest gekwalificeerde kandidaten aan te trekken voor de veelomvattende en uitdagende functie van Plant Manager, kan gebruik worden gemaakt van de diensten van een Executive Search en Recruitmentbureau met kennis van de branche.

AFF Recruitment is als nichebureau gespecialiseerd in het vinden en verbinden van professionals en bedrijven in de voedingsmiddelen-, diervoeder- en agri-industrie. Met kennis van Operations, Sales, Procurement en managementfuncties in deze sector helpt AFF Recruitment u om de beste professionals te vinden, succesvolle teams op te bouwen en waarde te genereren voor uw aandeelhouders.

Geïnteresseerd in een open en objectief gesprek om te bekijken hoe onze service van waarde kan zijn voor uw bedrijf? Neem dan vandaag nog contact op! 

Wat wordt uw volgende stap?

Bekijk onze vacatures Lees meer over ons