Wat is Executive Search?

Wat is Executive Search? En wat is het verschil tussen Executive Search en Recruitment? Een vraag die veel gesteld wordt en waar ons betreft het verschil ligt tussen de kwaliteit van de recruitment bureau’s in Nederland.

Executive Search bureaus bemiddelen vaste of tijdelijke managers en directors en zijn vaak gespecialiseerd binnen een bepaalde branche. Doordat de consultants meer weten over het vakgebied waarin zijn hun vacatures invullen kunnen zij gemakkelijk schakelen met bedrijven en diepte interviews houden met kandidaten. Sommige Executive Search bureaus richting zich specifiek op een bepaalde regio (bijvoorbeeld Amsterdam), terwijl anderen binnen heel Nederland of internationaal werken.

Je kan gemakkelijk zien op welke markt een Executive Search bureau zich richt door te kijken naar de industrie waarin ze werken en de vacatures die ze open hebben staan. Omdat niet alle executive search bureau’s openlijk adverteren met hun vacatures moet je soms af gaan op de genoemde industrieen op de website. In dat geval is het aan te raden om te vragen aan het bureau hoeveel vacatuers ze in jouw gewenste industrie invullen en hoe hun netwerk in die industrie is voordat je je aanmeldt.

Het  verschil tussen recruitment en executive search zie je vaak in de aanpak. Van oudsher werkte executive search in een zeer adviserende rol, waarbij de klant van een groot gedeelte van de fee aanbetaalde – en deze dus onafhankelijk was van de uiteindelijke plaatsing. Inmiddels zien we dat bij de moderne bureaus de aanpak van Executive Search (de focus op een bepaalde markt, het adviseren van bedrijven, het toegewijd werken aan een bepaalde vacature) ook wordt gebruikt bij de vacatures die traditioneel onder Recruitment zouden vallen. Dit is een goede stap richting de toekomst, waarbij het traditionele ‘cv schuiven’ wordt vervangen door een integere manier van adviseren door de consultants die werken in de recruitment branche.

Neem nu contact op

Agri, Food en Feed Recruitment & Executive Search is een niche bureau gericht op de voedingsindsutrie in Nederland.

Wij bemiddelen Executive Search vacatures door heel Nederland met een focus op Operations en Sales, maar ook voor de vacature van Algemeen Directeur of Lid van de Raad van Commissarissen in de voedingsindustrie kan je bij ons terecht.

Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen of wil je op de hoogte gehouden worden van de beste directievacatures? Schrijf je dan in via onze website of neem contact op!

Kimberley Pérukel
Managing Partner
AFF Recruitment

Comments are closed.