6 tips om talent sneller aan boord te krijgen

Als Executive Search consultant die werkt met de top van de Nederlandse Agri en Food markt wordt de volgende vraag regelmatig aan mij gesteld: “Hoe kan je meer A-level professionals vinden en aannemen?”

Na jaren ervaring vanuit beide bureau- en klantzijde kan ik een aantal inzichten delen. De belangrijkste? De bedrijven die het beste talent hebben wachten niet op de Human Resource afdelingen om iemand voor ze te zoeken. De leiders van het bedrijf zijn actief bij het wervingsproces.

Hieronder nog een aantal tips voor het inhuren van top managers:

1. De hoogste leider in de organisatie moet acteren als de “Recruiter In Chief” en het wervingsproces inbouwen in zijn/haar functie. Werknemers spiegelen het gedrag dat ze zien aan de top. Wanneer een CEO of eigenaar toont op zoek te zijn naar toptalent cultiveert dat het gedrag van de hele organisatie.

2. Creëer een pipeline voor talent van mensen die nu niet voor het bedrijf werken maar dat in de toekomst wel zouden kunnen doen. Ook is het belangrijk om een interne talent pool te verzamelen en de doorstroom van functies te promoten. Op deze manier hoef je niet iedere keer ad-hoc openstaande posities te vullen, maar kan je de lange termijn strategie van het bedrijf combineren met de beste mensen voor de baan.

3. Stel een doel van het afnemen van twee interviews per maand met of zonder openstaande functie. Wanneer deze praktijk onderdeel van de bedrijfsvoering wordt is het gemakkelijker om nieuwe mensen te ontmoeten die nu of in de toekomst een toevoeging aan het team zouden kunnen zijn.

4. Maak het hebben van face-to-face gesprekken op hogere niveaus een prioriteit. In onze huidige samenleving is het gezien alle technologie gemakkelijk om telefoongesprekken te hebben en e-mails uit te wisselen, maar om A-spelers in te kunnen huren heb je ook een persoonlijke connectie nodig. De toppers in de markt krijgen talloze telefoontjes van recruiters. Om een relatie met hen te cultiveren is het belangrijk dat zij het gezicht achter de organisatie leren kennen.

5. Kijk naar A-spelers die op zoek zijn naar ontwikkelingsmogelijkheden die ze in hun huidige rol niet krijgen. Zelfs als de kandidaat vandaag niet geïnteresseerd is in een nieuwe werkgever, betekent dat niet dat de situatie morgen voor hen kan veranderen. Managers en Directors staan open voor het opbouwen van relaties omdat ze zich beseffen dat je nooit weet wat er gaat gebeuren.

6. Zoek goede mensen bij bedrijven die het moeilijk hebben. Wanneer het slechter gaat bij een bedrijf staan de beste mensen open voor nieuwe mogelijkheden. Denkt uw organisatie al aan recruitment mogelijkheden wanneer u het Financieel Dagblad leest?

 

Wat wij doen voor u

AFF Recruitment & Executive Search heeft tot doel kandidaten en klanten op de meest open en transparante wijze bij te staan bij de zoektocht naar specialisten op het gebied van Operations/Plant Management en General Management binnen de voedingsmiddelen-, diervoeder- en agri-industrie in Nederland.

Contacteer ons vandaag om onze kennis van de sector voor u aan het werk te zetten.

 

Comments are closed.