6 kenmerken van de beste Sales Managers in de Food

Sales Managers variëren van bedrijf tot bedrijf en van industrie tot industrie. Met jarenlange ervaring in de werving en selectie van Sales Managers en Sales Directors in de Agricultuur, de B2B en B2C levensmiddelenindustrie heeft Timo de Smet wel een idee wat sommige van hen succesvoller maakt dan anderen.

“De meest succesvolle Sales Managers en Directors belichamen een aantal specifieke kenmerken. Dan heb ik het niet alleen over je achtergrond (al kan een studie levensmiddelentechnologie een groot voordeel zijn) maar ook je persoonlijkheid bepaald hoe succesvol je zal zijn in een Sales rol binnen de food.”

Hieronder de belangrijkste karakter eigenschappen voor succesvolle Sales Managers en Directors binnen de Food.

1. Optimisme

Een carrière in de verkoop is misschien niet de beste keuze voor hen die het glas altijd zien als half leeg in plaats van halfvol. Sterke verkopers worden gekenmerkt door hun vermogen om positief te blijven, zelfs in de moeilijkste tijden. Deze positiviteit stelt hen in staat om een goede houding aan te houden en een team richting winst te begeleiden.

2. Creativiteit

Regelmatig wordt er aan Sales Managers gevraagd om creatief problemen op te lossen. De gift van innovatie heeft niet iedereen, maar creativiteit in het oproepen van interessante nieuwe oplossing kan worden aangescherpt. Het vinden van verbindingen met klanten, het brengen van added value en goed luisteren naar de behoeftes van klant staan hier in de basis

3. Motivatie

Een Sales Manager moet niet alleen zelfredzaam zijn, mar ook anderen kunnen motiveren. Hoewel motivatie kan worden geleerd en onderwezen, kost dit veel inspanning voor mensen voor wie het niet natuurlijk komt om anderen te motiveren

4. People skills

Een Sales Manager komt in aanraken met veel verschillende soorten individuen, dus people skills zijn essentieel. Dit betekent dat een goede Sales Manager op een echte manier contact kan maken met collega’s, werknemers en klanten. Over het algemeen is bewezen dat je people skills hebt wanneer mensen om je hen je voorbeeld volgen, zelfs wanneer dit niet wordt verwacht.

5. Openstaan om te leren

Een Sales Manager met leiderschap skills zal continue willen leren. Sectoren veranderen snel en de professionals die erin werken moeten met hun markten meebewegen. Dit kan door conferenties bij te wonen, boeken te lezen of het verzamelen van nieuws over de laatste innovaties, maar zonder een open geest en een bereidheid te leren kan je vastlopen in je leiderschap op het gebied van Sales.

6. Vastberadenheid

Boven alles moet een Sales Manager – of deze nu direct medewerkers aanstuurt of niet – beschikken over een hoge mate van vastberadenheid. Verkoop gaat over het overwinnen van bezwaren van prospects en het omgaan met lastige situaties met klanten, vaak op dagelijkse basis. Als gevolg daarvan zal een Sales Manager succesvol zijn wanneer hij of zij sterk van geest is en gaat voor succes.

Neem nu contact op

Timo de Smet is dé expert op het gebied van werven van Sales Managers en Sales Directors binnen de agricultuur en levensmiddelenindustrie. Wil jij weten wat hij voor jou kan doen? Neem dan vandaag nog contact op.

Timo de Smet
Managing Partner
AFF Recruitment

Comments are closed.